.

Abstracte schilderijen 

Deze krachtige werken onder de noemer 'puur en abstract', zijn uitgevoerd in acrylverf op een zware kwaliteit zuurvrij wit karton. De composities zijn opgebouwd uit lijnen, vlakken, vormen, kleuren en texturen. Anders dan bij zgn. lyrisch abstract werk is er bij 'puur' abstract werk geen sprake van een herkenbaar object of voorstelling. 

De elementen samen vormen een visueel aantrekkelijk en samenhangend geheel. De kijker wordt door Jaap meegenomen naar zijn manier van kijken en oproepen. De uiteindelijke betekenis ontstaat bij de beschouwer, en is afhankelijk van diens achtergrond en ervaringen. Met eigen interpretaties en gevoelens geeft de ontvanger zèlf invulling aan het gepresenteerde beeld.

Typerend voor de schilderijen van Jaap zijn de gelaagde, transparante kleurlagen. Bij deze abstracte werken mengt hij kleuren niet alleen op het palet, maar ook in het schilderij zelf. De ene kleur schijnt door de andere heen, en zo ontstaan de diepe, levendige kleurschakeringen. De gelaagde werken krijgen zo een heel andere dimensie dan schilderijen gemaakt met pasteuze, dekkende verf.

 

Schilderijen op aquarelpapier

Deze originele werken op ambachtelijk aquarelpapier zijn het resultaat van een avontuurlijk scheppingsproces met lijnen, vormen, kleuren en structuren.

Jaap koppelt zijn jarenlange ervaring aan de beheersing van uiteenlopende technieken. Dit resulteert in krachtige,gevoelige, spontane werken die blijven boeien.

Kernbegrippen zijn: sensitiviteit, beleving, vitaliteit en abstractie.

De schilderijen ontstaan vanuit de innerlijke drang om waarnemingen, ervaringen en gebeurtenissen weer te geven en te interpreteren op een vernieuwende manier.  Jaap probeert vanuit zijn gevoel en intuïtie door te dringen onder de oppervlakte van de realiteit en alledaagsheid, op zoek naar de essentie van dingen en situaties.

Visuele spanning, dynamiek en spontaniteit vindt hij van vitaal belang voor een geslaagd eindresultaat.

Inhoudelijk verwijzen de veelal organische werken naar de mens, de natuur, de aarde, levensvormen, oerkrachten, sporen  en culturen.

Jarenlange verblijven in het buitenland en vele reizen vormen een onuitputtelijke inspiratiebron.